
Słodziki – używać czy nie używać? Oto jest pytanie
O szkodliwości cukru słyszał chyba każdy. Zwłaszcza w kontekście odchudzania (i próchnicy zębów). Szczegółowo na ten temat możcie przeczytać w serii postów na blogu, na temat odżywiania. W każdym razie… Niedawno Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością (wraz z Polskim Towarzystwem Diabetyków) opublikowało infografikę na temat badań na znanym słodzikiem jakim jest „aspartam”.
Poglądowo zamieszczam ją poniżej.

Tutaj możecie ją pobrać w pełnej rozdzielczości.
Próbowałem trochę zbadać sprawę aspartamu i jego wpływu na ludzkie zdrowie. Zdania są tutaj skrajnie podzielone. Podstawowym zarzutem przytaczanym przez inne źródła jest kancerogenność, tego środka. Aczkolwiek literatura, w której sprawdziłem opinię medyczną na ten temat twierdzi, że po prostu nie posiadamy wystarczająco przekonujących dowodów na to, żeby zaprzeczyć tezie o rakatwórczych właściwościach aspartamu. Można wierzyć lub nie badaniom przeprowadzonym przez Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością, ale i tak mamy z tym środkiem do czynienia na co dzień (np. w Coca-Coli Light). Poza tym istnieje masa innych substancji, które spożywamy, a ich kancerogenność nie pozostawia wątpliwości.
W każdym razie, żeby nieco zracjonalizować tę sytuację, to tak naprawdę najlepiej byłoby wyrzec się cukru w ogóle. Jeśli chcecie zaś zrzucić parę kilo, a nie potraficie zrezygnować nawet ze słodzonej herbaty, to słodziki mogą przyjść z doraźną pomocą. Sam nie podjąłbym się stosowania ich na dłuższą metę. Dlaczego? Raz, że chyba by mi się nie chciało. Dwa, że wolałbym po prostu urozmaicić swoją dietę. Zaś jeśli chodzi o „tradycyjny cukier”, to powiem „raz na pewien czas, to i księdzu wolno”. :)
Na koniec warto też dodać, że można pomyśleć o innych alternatywach dla cukru. Moją jak na razie ulubioną jest syrop klonowy. W Polsce jest, co prawda mało znany i niezbyt powszechnie dostępny.
Inne wpisy z tej kategorii
Jak kawa wpływa na zdrowie?
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, ceniony za swój aromat, smak i pobudzające właściwości. Jednak od lat toczy się dyskusja na temat jej...
CZYTAJ DALEJ...Czy twoje krzesło chce cię zabić?
Siedzący tryb życia to problem, który dotyka coraz więcej osób na całym świecie. Spędzamy wiele godzin dziennie siedząc w pracy, w domu, w samochodzie, przez...
CZYTAJ DALEJ...Pestki dyni – bogactwo mikroskładników
Pestki dyni to nie tylko smaczna przekąska, ale również źródło wielu cennych witamin i minerałów. Są bogate w cynk, magnez, żelazo oraz zdrowe tłuszcze, któ...
CZYTAJ DALEJ...Czym jest insulinooporność i jak jej zapobiegać?
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu wykazują obniżoną wrażliwość na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu cukru...
CZYTAJ DALEJ...Cukier biały vs. cukier trzcinowy – czy któryś z nich j...
Wiele osób zastanawia się, czy cukier trzcinowy jest zdrowszy niż cukier biały. To pytanie jest jednak niepoprawne – należy raczej zapytać, czy cukier trzcin...
CZYTAJ DALEJ...