Białko pochodzenia roślinnego kontra białko pochodzenia zwierzęcego
W tekście poświęconym źródłom białka w pożywieniu zrobiłem krótką wzmiankę na temat wegetarian i wegan. Istnieje kilka istotnych różnic między białkiem pochodzenia zwierzęcego i pochodzenia roślinnego. Różnice te mają istotny wpływ na efektywność treningu. Podobnie jak w rzeczonym tekście o źródłach białka w pożywieniu, nie zamierzam demonizować, ani wywoływać „wojny między mięsożercami i roślinożercami”. Prawdą jednak jest, że osoby, które nie jedzą mięsa mogą mieć większe trudności z budowaniem masy mięśniowej.
Spożywanie białka pochodzenia zwierzęcego podnosi poziom testosteronu
Mówiąc dokładniej: osoby będące na diecie bezmięsnej mają niższy poziom testosteronu). Dieta bezmięsna nie ma jednak istotnego wpływu na wytrzymałość, różnice w porównaniu z dietą mięsną są minimalne. (Źródło). Należałoby się spodziewać, że logiczną konsekwencją takiego stanu rzeczy będzie wolniejszy wzrost tkanki mięśniowej u osób, które nie spożywają mięsa. Istotnie, istnieją badania, które to potwierdzają. Przykładem jest badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Arkansas. Badanych podzielono na dwie grupy. Jedna grupa była na „diecie mięsnej”, druga na diecie wegetariańskiej (ale nie wegańskiej, tzn. spożywali nabiał). Wszyscy badani przez 12 tygodni wykonywali taki sam plan treningowy na siłowni. W grupie „mięsożerców” odnotowano większy przyrost tkanki mięśniowej i spadek tkanki tłuszczowej, w porównaniu z drugą grupą. (Źródło).
Przyswajalność białek roślinnych jest niższa niż białek pochodzenia zwierzęcego
Co do powyższego stwierdzenia nie ma większych wątpliwości. Najlepiej wyjaśnią tę sprawę liczby. Wystarczy posłużyć się tzw. „wartością biologiczną”. To wskaźnik, który określa jaka część danego rodzaju białka może zostać wchłonięta przez organizm. Najniższą wartością w tej skali jest 0 i oznacza, że nic się nie wchłonie. Górną wartością graniczną jest liczba 100, oznaczająca, że wchłonie się wszystko. Innymi słowy, im większa wartość biologiczna, tym więcej białka się wchłania. To teraz czas zobaczyć jakie są wartości biologiczne dla białek pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Źródło białka | Wartość biologiczna |
---|---|
Jajka | 93,7 |
Mleko | 84,5 |
Ryby | 76 |
Wołowina | 74,3 |
Soja | 72,8 |
Ryż | 64 |
Ziarna pszenicy | 64 |
Kukurydza | 60 |
Fasola | 58 |
Powyższa tabelka tłumaczy również dlaczego o jajkach mówi się czasami, że są najlepszym źródłem białka w pożywieniu. Spośród roślinnych źródeł białka soja znalazła się na najwyższym miejscu. Jednakże spożywanie produktów sojowych zdecydowanie odradzam każdemu mężczyźnie. Nie trzeba długo szukać, np. to badanie pokazuje, że spożywanie soi obniża jakość nasienia u mężczyzn (po prostu soja zawiera cząsteczki o podobnej budowie do żeńskiego hormonu: estrogenu).
Z drugiej strony, mięsne źródła białka nie zawierają błonnika
Błonnik odgrywa zasadniczą rolę w odżywaniu człowieka. Niski poziom błonnika w diecie jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak: miażdżyca i nowotwory. Błonnik jest również niezwykle istotny dla osób odchudzających się. Błonnik nie jest przez nas trawiony ale za to przechodząc przez układ pokarmowy robi wiele dobrego (chociażby oczyszczając złogi jelitowe). Pożywienie pochodzenia zwierzęcego nie zawiera błonnika, w przeciwieństwie do pożywienia pochodzenia roślinnego.
Podsumowanie
Jeśli pozyskujemy białko jedynie z źródeł roślinnych, możemy się spodziewać wolniejszego tempa przyrostu masy mięśniowej oraz niższego poziomu testosteronu we krwi. Ponadto białko pochodzenia roślinnego jest o wiele gorzej przyswajalne w porównaniu z białkiem pochodzenia zwierzęcego. Zaś zaletą pokarmów pochodzenia roślinnego jest to, że zawierają one błonnik (w przeciwieństwie do pokarmów pochodzenia zwierzęcego). Osobom niespożywającym mięso będzie ciężej budować masę mięśniową. Nie oznacza to jednak, że w ich przypadku jest to niemożliwe. Poza tym zawsze można rozważyć uzupełnianie źródeł białka przez stosowanie odżywek białkowych. Właściwie na pewnym etapie treningu może okazać się to konieczne (niezależnie od tego czy ktoś je lub nie je mięsa).
Najpierw wiedza, potem rzeźba
Kompleksowy przewodnik po diecie i treningu dla osób początkujących i średnio zaawansowanych.
Ponad 10000 sprzedanych egzemplarzy!
Ponad 260 stron konkretów. Minimum teorii i maksimum informacji praktycznych. Do e-booka dołączone są również arkusze kalkulacyjne, które wyręczą Cię w koniecznych obliczeniach.
Inne wpisy z tej kategorii
Trening interwałowy – spalanie tłuszczu i wytrzym...
Trening interwałowy (jak sama nazwa wskazuje) polega na przeplataniu treningu o bardzo dużej intensywności z treningiem o niskiej intensywności. Tego typu strat...
CZYTAJ DALEJ...Alkohol kontra trening i dieta
O alkoholu mówi się wiele rzeczy. Ja chciałbym wam uświadomić jaki wpływ na trening i dietę ma ten związek. Nie chcę demonizować alkoholu. Zresztą sam lubię ...
CZYTAJ DALEJ...Czy można schudnąć bez ćwiczeń?
Czy można schudnąć, nie ćwicząc? Np. nie biegając, nie chodząc na basen, lub na siłownię? Dla osób, które są chociaż trochę w dietetyce, odpowiedź na to pyta...
CZYTAJ DALEJ...