Co Ty wiesz o piwie?
2014-12-03
Alkohol tylko dla osób pełnoletnich
Myślicie, że o piwie wiecie wszystko? Postaram się wyprowadzić Was z błędu. Piwo to napój, który ludzkość pije od tysięcy lat (podejrzewa się, że znane już było 9500 lat p.n.e.), więc ilość informacji na temat złotego trunku jest w gruncie rzeczy nieograniczona. Poniżej przygotowałem 10-pytaniowy quiz, dzięki któremu dowiecie się różnych ciekawostek na temat piwa. Niektóre mogą być bardzo zaskakujące.
1) Ile Kalorii zawiera półlitrowy kufel piwa?
- Prawidłowa odpowiedź!
Piwo nie jest zbyt kalorycznym napojem, zawiera również niewiele węglowodanów i nie zawiera tłuszczu. Jednak warto pamiętać, że chmiel jako roślina z rodziny konopijnych wzmaga apetyt i to w wielu przypadkach tłumaczy nabieranie masy u piwoszy.
- Nieprawidłowa odpowiedź! Półlitrowy kufel piwa zawiera około 200 kcal!
Piwo nie jest zbyt kalorycznym napojem, zawiera również niewiele węglowodanów i nie zawiera tłuszczu. Jednak warto pamiętać, że chmiel jako roślina z rodziny konopijnych wzmaga apetyt i to w wielu przypadkach tłumaczy nabieranie masy u piwoszy.
- Nieprawidłowa odpowiedź! Półlitrowy kufel piwa zawiera około 200 kcal!
Piwo nie jest zbyt kalorycznym napojem, zawiera również niewiele węglowodanów i nie zawiera tłuszczu. Jednak warto pamiętać, że chmiel jako roślina z rodziny konopijnych wzmaga apetyt i to w wielu przypadkach tłumaczy nabieranie masy u piwoszy.
2) Piana na powierzchni piwa…
- Nieprawidłowa odpowiedź!
Piana chroni piwo przed utlenieniem, co może mieć duże znaczenie dla smaku złotego trunku. Ponadto w różnych gatunkach ma ona również swój niepowtarzalny smak.
- Prawidłowa odpowiedź!
Piana chroni piwo przed utlenieniem, co może mieć duże znaczenie dla smaku złotego trunku. Ponadto w różnych gatunkach ma ona również swój niepowtarzalny smak. W Czechach, gdzie kultura piwa jest najlepiej rozwinięta istnieje kilka rodzajów nalewania piwa, każdy z nich uwzględnia poziom piany w kuflu (pisałem o tym tutaj).
3) Czy piwo jest dobre na nerki?
- Nieprawidłowa odpowiedź!
Badania opublikowane na łamach „American Journal of Epidemiology” sugerują, że spożycie jednej butelki piwa dziennie zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych o 40%.
- Prawidłowa odpowiedź!
Badania opublikowane na łamach „American Journal of Epidemiology” sugerują, że spożycie jednej butelki piwa dziennie zmniejsza ryzyko powstawania kamieni nerkowych o 40%.
4) Czy Wikingowie byli miłośnikami piwa?
- Prawidłowa odpowiedź!
Piwo było najprawdopodobniej ulubionym napojem Wikingów. Wierzyli oni, że w ichniejszym niebie (Valhalli) żyje monstrualna koza, z której wymion można było pić piwo w nieskończoność i bez żadnych limitów.
- Nieprawidłowa odpowiedź!
Piwo było najprawdopodobniej ulubionym napojem Wikingów. Wierzyli oni, że w ichniejszym niebie (Valhalli) żyje monstrualna koza, z której wymion można było pić piwo w nieskończoność i bez żadnych limitów.
5) Czy piwo jest dobre na kości?
- Prawidłowa odpowiedź!
Piwo zawiera krzem, który ma pozytywny wpływ na tkankę kostną w organizmie człowieka. Jednakże najwięcej krzemu zawierają piwa z dużą zawartością chmielu i jęczmienia (gorzej wypadają np. piwa pszeniczne).
- Nieprawidłowa odpowiedź!
Piwo zawiera krzem, który ma pozytywny wpływ na tkankę kostną w organizmie człowieka. Jednakże najwięcej krzemu zawierają piwa z dużą zawartością chmielu i jęczmienia (gorzej wypadają np. piwa pszeniczne).
6) Co Babilończycy robili z facetem, który uwarzył złe piwo?
- Nieprawidłowa odpowiedź!
Chociaż w Mezopotamii piwo było raczej napojem dla osób z niższych sfer (dla królów było zarezerwowane wino), to mimo to jego warzenie było traktowane poważnie. Karą za zrobienie kiepskiej jakości piwa było utopienie w nim…
- Nieprawidłowa odpowiedź!
Chociaż w Mezopotamii piwo było raczej napojem dla osób z niższych sfer (dla królów było zarezerwowane wino), to mimo to jego warzenie było traktowane poważnie. Karą za zrobienie kiepskiej jakości piwa było utopienie w nim…
- Prawidłowa odpowiedź!
Chociaż w Mezopotamii piwo było raczej napojem dla osób z niższych sfer (dla królów było zarezerwowane wino), to mimo to jego warzenie było traktowane poważnie. Karą za zrobienie kiepskiej jakości piwa było utopienie w nim…
7) Czy piwo w kegach jest „chrzczone”?
- Prawidłowa odpowiedź!
Kegów napełnionych fabrycznie nie da się bez rozszczelniania i wyraźnych oznak zniszczenia uzupełnić jakimkolwiek płynem. Trafia do nich to samo piwo co do butelek i puszek. Jest ono objęte, podobnie jak puszkowany czy butelkowany trunek, restrykcyjnym systemem kontroli jakości. Z punktu widzenia baru czy restauracji serwującej piwo z kegów nie ma sensu ryzykować utraty koncesji i narażać się na kary finansowe ze strony browaru dla kilkudziesięciu złotych potencjalnego zysku. Właściciele lokali są zgodni, że patrząc na zagadnienie biznesowo, zamiast kombinować przy kegach, lepiej dbać o jakość oferty. Ona przyciągnie klientów.
- Nieprawidłowa odpowiedź!
Kegów napełnionych fabrycznie nie da się bez rozszczelniania i wyraźnych oznak zniszczenia uzupełnić jakimkolwiek płynem. Trafia do nich to samo piwo co do butelek i puszek. Jest ono objęte, podobnie jak puszkowany czy butelkowany trunek, restrykcyjnym systemem kontroli jakości. Z punktu widzenia baru czy restauracji serwującej piwo z kegów nie ma sensu ryzykować utraty koncesji i narażać się na kary finansowe ze strony browaru dla kilkudziesięciu złotych potencjalnego zysku. Właściciele lokali są zgodni, że patrząc na zagadnienie biznesowo, zamiast kombinować przy kegach, lepiej dbać o jakość oferty. Ona przyciągnie klientów.
8) Ile kosztuje butelka najdroższego piwa na świcie?
- Nieprawidłowa odpowiedź!
Najdroższym piwem świata jest belgijskie „Vielle Bon Secours”, za butelkę zapłacimy około tysiąca dolarów.
- Prawidłowa odpowiedź!
Najdroższym piwem świata jest belgijskie „Vielle Bon Secours”, za butelkę zapłacimy około tysiąca dolarów.
- Nieprawidłowa odpowiedź!
Najdroższym piwem świata jest belgijskie „Vielle Bon Secours”, za butelkę zapłacimy około tysiąca dolarów.
- Nieprawidłowa odpowiedź!
Najdroższym piwem świata jest belgijskie „Vielle Bon Secours”, za butelkę zapłacimy około tysiąca dolarów.
9) W jakim kraju pije się najwięcej piwa w przeliczeniu na mieszkańca?
- Nieprawidłowa odpowiedź!
To było proste pytanie. :) Oczywiście najwięcej piwa wypijają Czesi, jest to około 150 litrów rocznie na głowę. Polska plasuje się na 4 miejscu na świcie (około 100 litrów na głowę).
- Nieprawidłowa odpowiedź!
To było proste pytanie. :) Oczywiście najwięcej piwa wypijają Czesi, jest to około 150 litrów rocznie na głowę. Polska plasuje się na 4 miejscu na świcie (około 100 litrów na głowę).
- Prawidłowa odpowiedź!
To było proste pytanie. :) Oczywiście najwięcej piwa wypijają Czesi, jest to około 150 litrów rocznie na głowę. Polska plasuje się na 4 miejscu na świcie (około 100 litrów na głowę).
- Nieprawidłowa odpowiedź!
To było proste pytanie. :) Oczywiście najwięcej piwa wypijają Czesi, jest to około 150 litrów rocznie na głowę. Polska plasuje się na 4 miejscu na świcie (około 100 litrów na głowę).
10) Czy pasteryzacja piwa zabija jego smak?
- Nieprawidłowa odpowiedź!
Zacznijmy od tego, że pasteryzacja i mikrofiltrowanie to dwa sposoby utrwalania piwa. Poza piwami domowymi nie ma piw, które są nieutrwalone. Odpowiednio przeprowadzona pasteryzacja według standardów utrzymywanych w dużych browarach nie zmienia smaku świeżego piwa. Dzięki temu procesowi piwo może dłużej poczekać na spożycie. W przypadku produktów tak zwanych niepasteryzowanych procesem przedłużającym żywotność trunku jest mikrofiltracja. Końcowy efekt smakowy zależy tylko od rodzaju, proporcji i jakości składników użytych do warzenia.
- Prawidłowa odpowiedź!
Zacznijmy od tego, że pasteryzacja i mikrofiltrowanie to dwa sposoby utrwalania piwa. Poza piwami domowymi nie ma piw, które są nieutrwalone. Odpowiednio przeprowadzona pasteryzacja według standardów utrzymywanych w dużych browarach nie zmienia smaku świeżego piwa. Dzięki temu procesowi piwo może dłużej poczekać na spożycie. W przypadku produktów tak zwanych niepasteryzowanych procesem przedłużającym żywotność trunku jest mikrofiltracja. Końcowy efekt smakowy zależy tylko od rodzaju, proporcji i jakości składników użytych do warzenia.
Czemu powstał ten tekst?
We współpracy z marką Żywiec, chciałem przyczynić się do propagowania kultury picia piwa w Polsce. Zanim zacząłem prowadzić blog średnio znałem się na piwie i myślałem tak jak wielu moich znajomych, tzn.: „Piwo to piwo”. Jednak im człowiek idzie dalej i zaczyna dowiadywać się różnych rzeczy na temat piwa, to jego picie zaczyna nabierać coraz większej wartości. Rozpoznaje się różne niuanse smakowe, a przede wszystkim zaczyna się zwracać na nie uwagę. Później zaczyna się chętniej eksperymentować i próbować coraz to nowych gatunków i marek piwa. Właśnie nadchodzi niepowtarzalna okazja otworzyć się na coś zupełnie nowego na polskim rynku. Piwo, które wygrało tegoroczny Festiwal Birofila wkroczy niebawem do sklepów.
Dubbel Cieszyński
Twórcą zwycięskiej (domowej) receptury jest Czesław Dziełak, a w konkursie brało udział ponad 750 piw! Międzynarodowe jury wybrało właśnie Dubbl’a Cieszyńskiego na zwycięzcę Konkursu Piw Domowych Birofila 2014. Do produkcji Dubbla użyto między innymi: sześć rodzajów słodów, ciemny syrop kandyzowany, chmiel i wyselekcjonowane drożdże. Piwo zostało uwarzone w Brackim Browarze Zamkowym w Cieszynie i dostępne w sprzedaży będzie od 6 grudnia.
Jeśli chcecie być na bieżąco i śledzić losy premiery Dubble’a Cieszyńskiego to weźcie udział w wydarzeniu na Facebooku, które zostało przygotowane specjalnie na tę okazję. Jeśli browar wpadnie za jakiś czas w moje ręce, to pewnie dopiszę tutaj dwa słowa na jego temat. :)
Tomek