
Czy kawa jest zdrowa?
Kawę znano już w IX wieku w Persji. Jak to głosi arabska legenda odkrył ją pasterz imieniem Kaldi w górskiej wiosce Kaffa. Zauważył on, że owoce kawy podjadały kozy, których doglądał. Ku jego zdziwieniu zwierzęta te po takim posiłku były wyjątkowo żywe i skore do harców. Postanowił sam spróbować tego nieznanego owocu, który jak się okazało bardzo poprawił mu humor. Nie omieszkał poinformować wszystkich w wiosce o swoim cudownym odkryciu. I tak się zaczęło… Dziś miliony ludzi na ziemi (włącznie ze mną) nie wyobraża sobie dnia bez tego napoju. Ale czy to aby na pewno dobre dla zdrowia?
Właściwości kawy
Mało kto wie, że kawa oprócz pobudzającej kofeiny zawiera masę innych substancji. W jej skład wchodzi przede wszystkim witamina P (która polepsza wchłanianie witaminy C), jak również witaminy z gruby B (które działają korzystnie na układ nerwowy). W kawie znajdziemy też około trzydziestu kwasów organicznych, które wraz z kofeiną wpływają na lepsze trawienie. Stąd też kawa po posiłku jest dobrym pomysłem, a kawa w nadmiarze może spowodować rozwolnienie. Warto też wspomnieć, że napój z Kaffy jest również bogaty w jakże modne i zbawienne w swoim działaniu antyoksydanty.
Wbrew obiegowym stereotypom kawa pita z umiarem (tzn. maksymalnie 3-4 filiżanki dziennie) nie jest szkodliwa dla układu krwionośnego i serca. Jednakże szczególną ostrożność powinny zachować osoby z nadciśnieniem tętniczym (kawa – choć nieznacznie – ale podnosi ciśnienie krwi). Dobrą metodą na złagodzenie jej działania będzie dodanie do niej mleka lub śmietanki. Nie ma też żadnych przeciwwskazań do picia kawy przez osoby chore na cukrzycę.
Ciekawostką jest również, że kawa ma działanie przeciwalergiczne. Otóż kofeina redukuje wydzielanie histaminy (organizm w momencie zetknięcia z alergenem produkuje więcej histaminy, której zwiększona obecność powoduje reakcję alergiczną). Poza tym działa ona rozkurczowo na drogi oddechowe, a co za tym idzie ułatwia oddychanie. Dlatego też osoby chore na astmę mogę po nią sięgać bez wyrzutów sumienia. Wieść gminna niesie (chociaż tutaj jeszcze nauka nie ma oficjalnego stanowiska), że kawa to dobry „profilaktyk” chorób nowotworowych. Niezależnie od tego czy to prawda – sama wiara w to powinna zadziałać. Placebo to bardzo silny lek.
Kawa vs białe zęby
Rzecz jasna częste picie kawy z pewnością nie pomoże w zachowaniu białego uśmiechu. Jednak paradoksalnie okazuje się, że zmielona ziarna można stosować jako naturalny środek wybielający (po prostu nakładamy zmieloną kawę na palec lub szczoteczkę i jedziemy z tym koksem). Ponadto taka kuracja ma również dobry wpływ na krwawiące dziąsła. To lepszy i bezpieczniejszy sposób od używania przeróżnych wybielaczy do zębów wątpliwej jakości.
Trochę ostrożności nie zaszkodzi
Mimo wielu cenny właściwości dla naszego zdrowia kawa pita w nadmiarze może być szkodliwa. Podnosi ona ciśnienie, w skrajnych przypadkach może powodować zmienność nastroju, lub drgawki. Tak jak wspomniałem wcześniej można złagodzić działanie kofeiny dodając do kawy mleka lub śmietanki. Przedawkowanie kofeiny zaś (około 10g – jedna filiżanka zawiera od 50 do 330 mg) prowadzi najczęściej do migotania komór serca i śmierci. To oczywiście bardzo skrajny przypadek i żeby przedawkować kofeinę pijąc kawę trzeba by wypić minimum 30 filiżanek.
Kawa ma działanie moczopędne, wypłukuje również z organizmu magnez, żelazo i wapń. Dlatego też dobrym zwyczajem jest wypić po kawie szklankę wody mineralnej, żeby uzupełnić mikroelementy i zapas płynów w organizmie. Należy też pamiętać, że kawa pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, więc osoby cierpiące na nadkwasotę powinny jej niestety unikać. Poza tym nadmierne jej spożycie może prowadzić do niestrawności.
Myślę, że każdy kawosz powinien być zadowolony. Kawa spożywana z umiarem nie tylko pobudzi nas do działania i zachwyci swoim aromatem, ale będzie działać też korzystnie na nasz organizm. W gorszej sytuacji są zaś kawoholicy. Moja rada dla nich (bo sam się do nich zaliczam) – dla własnego dobra warto przerzucić się na kawę zbożową. Wiem, że to nie ten smak, ale jeśli pije się 6-7 filiżanek dziennie (głównie z przyczyn „rytualnych”) to można te kilka zwyczajnych kaw zastąpić wersją light.
Inne wpisy z tej kategorii
Jak obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL)?
Wysoki poziom "złego cholesterolu" (LDL) to poważne zagrożenie. Podnosi ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Istnieją skuteczne metody obniżenia jego poziomu...
CZYTAJ DALEJ...Jak kawa wpływa na zdrowie?
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, ceniony za swój aromat, smak i pobudzające właściwości. Jednak od lat toczy się dyskusja na temat jej...
CZYTAJ DALEJ...Czy twoje krzesło chce cię zabić?
Siedzący tryb życia to problem, który dotyka coraz więcej osób na całym świecie. Spędzamy wiele godzin dziennie siedząc w pracy, w domu, w samochodzie, przez...
CZYTAJ DALEJ...Jeżówka (Echinacea) – czy faktycznie wspiera odpo...
Jeżówka (Echinacea) to popularna roślina, która od lat jest stosowana jako naturalny środek wspomagający odporność organizmu. Wiele osób zastanawia się jedna...
CZYTAJ DALEJ...Nadciśnienie tętnicze – cichy zabójca
Nadciśnienie tętnicze to jedno z najczęstszych schorzeń układu krążenia, które przez wiele lat może rozwijać się bez żadnych wyraźnych objawów. Mimo braku d...
CZYTAJ DALEJ...Pestki dyni – bogactwo mikroskładników
Pestki dyni to nie tylko smaczna przekąska, ale również źródło wielu cennych witamin i minerałów. Są bogate w cynk, magnez, żelazo oraz zdrowe tłuszcze, któ...
CZYTAJ DALEJ...Czym jest insulinooporność i jak jej zapobiegać?
Insulinooporność to stan, w którym komórki organizmu wykazują obniżoną wrażliwość na działanie insuliny – hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu cukru...
CZYTAJ DALEJ...